Kirándulási lehetőségek


Túraútvonalak a környéken

Farkasgyepű, Tüdőszanatórium – Bakonyjákó – Som-háti-földek – Homokos – Legelő – Bitva-patak
Döbrönte – Mánc-hegy alatt – Nyúl-hegy – Csere-földek – Malom út – Jákói út – Köves-patak völgye – Döbrönte
Döbrönte, Katalin-forrás
Döbrönte – Szarvaskő vár romja
Döbrönte, Szarvaskő várrom – Bitva-patak
Járiföldi autóspihenő – Bitva-patak – Mánc-hegy, volt Táncsics-kilátó
(Túristajelzések Magyarországon)

A környék települései

farkasgyepuFarkasgyepű turistautak találkozásánál fekvő szubalpin klímájú kis falu, mely kínálja a látnivalókat, akár az erdei ösvények mentén, akár a falu utcácskáin. Itt találjuk még az 1928-ban létesített tüdőszanatóriumot, a több mint 100 éves katolikus kőtemplomot, valamint az egykori népiskola épületében található nemzetiségi kiállítást. A környék kirándulóhelyei: Csurgó-kút mésztufa vízeséssel, Pisztrángos-tó.

 

nemetbanya2Németbánya erdőkkel övezett völgyben fekvő kis község. A német ajkú falu a történelem viharaiban elnéptelenedő települések sorsát éli meg. A csend és a szép természet üdülő faluvá varázsolta. Régi építészeti emlékek, letűnőben lévő mesterségek fogadják a látogatót a varázslatos környezetben.

 

varoslodVároslőd hegyekkel körülzárt völgyben húzódik a Déli-Bakony vidékén. A falu lakói a mezőgazdaság és famegmunkálás mellett házi- és céhiparral foglalkoztak. Itt működött az országos hírű kőedénygyár. A régi formákat és motívumokat örökíti meg az utókor számára a helyben ma is működő és látogatható majolika üzem.

 

 

dobronte Döbrönte a Bakony nyugati részén a Bitva völgyében települt 270 fős kis falu. A település a híres Himfy család birtoka volt. Ők építették a romjaiban is impozáns Szarvaskő várat.

 

 

gannaGanna: a Bitva mentén fekvő kis települést a törökkorban lakatlanná vált Nagy- és Kisganna egyesítésével hozták létre 1940-ben. Az Esterházy család bajor- és stájerországi németeket telepített ide. 1813-18 között épült kör alaprajzú lapos kupolával fedett Esterházy-templom és családi sírboltként használt altemplom. A csodálatos építészeti emléken túl régi mesterségek nyomában is indulhatunk a kis faluban.

 

herendHerend Veszprémtől nyugatra eső kisváros a porcelángyártással kapcsolatban vált ismertté. 1826-ban Stingl Vince létesített kőedénygyárat, amelyet 1839-ben Fischer Mór vásárolt meg, majd elkezdte a porcelángyártást. A kezdeti kézi festéses technikát őrzi a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. Állandó kiállításon őrzik minden korszak különleges darabjait. A Mini Manufaktúrában a porcelángyártás titkaival ismerkedhet a látogató. A kávéház és az étterem a porcelánnal való élő kapcsolat élményét kínálja az utazónak.

 

papaPápa a Kisalföld és a Bakony találkozásánál fekvő barokk arcú város. A reformkorban a Dunántúli szellemi élet egyik központja. Református Kollégiumában a magyar tudomány és kultúra meghatározó alakjai nevelkedtek. Barokk építészeti emlékek sorakoznak a Nagytemplom és Esterházy-kastély ölelésében elterülő Fő téren. Ipartörténeti emlékeket őriz az egykori Kluge cég kékfestő üzemének épülete. A belső várkert védett parkjában növényritkaságok tanúskodnak az elmúlt századokról. A külső várkert új élményfürdője felüdülést kínál.

 

somlo-kep1Somló: hazánk legkisebb és legelszigeteltebb borvidéke, bár évszázadokon át a legnagyobb becsben tartották Zsigmond király udvarától Hunyadi Mátyás palotáján keresztül a Habsburg-házig. Hajdan gyógyborként patikákban árulták a somlóit, a Habsburg esküvőkön mint a “nászéjszakák borát” tartották számon. A magas alkoholtartalmú, minerális ízjegyekkel is rendelkező tüzes somlói nem a rohanó hétköznapok könnyen befogadható típusbora. Az öreg pincék áhítatával, a táj varázslatával együtt kínálja a hegy borai ízét és zamatát az erre látogatóknak.